TEST NANUKŮ: Kvalitní zmrzlinu Míša zkazili výrobci polevou

Nejen v létě rádi sáhneme do mrazáku pro osvěžení v podobě nanuku. Ale jaká je jejich kvalita? Spotřebitelský časopis dTest se rozhodl poslat do laboratoře sedmnáct vanilkových a pět tvarohových nanuků. A zatímco tvarohové zmrzliny si vedly poměrně dobře, většina vanilkových obsahovala velké množství kokosového oleje.

Nanuk Míša má kvalitní obsah. O polevě se to bohužel říct nedá. Zdroj: Zmrzlina-Misa.cz

V ideálním případě by tvarohovou nebo vanilkovou zmrzlinu měla tvořit směs mléka, tvarohu nebo smetany a cukru. Doplňovat by ji měla krusta z mléčné čokolády. Realita v obchodech je ale jiná. „Narazili jsme na zmrzliny, které uvádějí na prvních místech ve složení vodu, rostlinné tuky, glukózo-fruktózový sirup a éčka, která zajišťují zmrzlině lepší smyslový dojem,“ informovala redaktorka časopisu dTest Kateřina Kočvarová.

Někteří výrobci nahrazují dražší mléčný tuk ze smetany, tvarohu nebo mléka levnějšími rostlinnými tuky. „Lépe si vedly tvarohové výrobky. V nich jsme jiný než mléčný tuk v náplni neodhalili. Mezi vanilkovými nanuky jsme našli pouze jediný výrobek, který obsahoval výhradně mléčný tuk. Byl jím Fine Life Ice Cream Chocolate Creamy Bourbon Vanilla z Makra,“ řekla Kočvarová.

Drtivá většina vanilkových zmrzlin obsahovala vysoký podíl rostlinného tuku, který pocházel zejména z kokosového oleje. „Nejvíce jsme ho naměřili u výrobku K-classis Max Vanilla a Tesco Value, kde tvořil tři čtvrtiny z celkového množství tuku,“ sdělila redaktorka. Doplnila, že informaci o použití rostlinného tuku výrobci uvedli na etiketách.

Krustu mražených krémů nejčastěji tvoří kakaová poleva ze směsi kakaa, rostlinného (nejčastěji kokosového) tuku, cukru a přidaných látek, které je drží pohromadě. Kakaovým máslem a mlékem, což jsou důležité složky mléčné čokolády, výrobci šetří. Všechny nanuky ale splnily vyhláškou stanovený minimální 2,5% obsah tukuprosté kakaové sušiny v mléčné čokoládě. Nejvyšší obsah v laboratoři naměřili u tvarohového výrobku Ballino Smíšek a vanilkového Magnum Classic. Oba nanuky měli 9,4 % kakaové sušiny. Nejméně jí obsahoval K-classic Max Vanilla, a to konkrétně 3,4 %. Kvalitu polevy ale ovlivňuje zejména druh použitého tuku, tedy podíl kakaového másla, mléčného a rostlinného tuku.

Tvarohové nanuky kokosový olej v náplni sice neobsahují, o polevách se to ale říct nedá. Ukazuje to vysoké procentuální zastoupení nasycených mastných kyselin, které v nejhorším případě dosáhlo 95 procent u tvarohového nanuku Míša. „Otázkou zůstává, proč náplň s nadpolovičním podílem tvarohu výrobci shodí nekvalitní polevou,“ zamyslela se Kočvarová.

Důležité je zmínit, že z doporučovaného maximálního denního příjmu nasycených mastných kyselin, který činí dvacet gramů, může jediný nanuk vzít až polovinu.

Tvarohové nanuky si vedly lépe i v senzorickém hodnocení. Čtyři z pěti získaly dobrou známku. Nejlépe dopadl Mrož Tvaroh se smetanou a nejhorší hodnocení si odnesl výrobek Pinko Vanilka. Hodnotitelům vadila vodová konzistence. Nanuk skončil nejhůře i v celkovém hodnocení kvality.

V testu zvítězily vanilkový Fine Life Ice Cream Chocolate Creamy Bourbon Vanilla a Prima Mrož Tvaroh se smetanou.

Pokud máte tedy chuť na zdravou zmrzlinu, zkuste si doma vyrobit třeba jednoduchý sorbet z jahod a malin.

Máte rádi vanilkové a tvarohové zmrzliny? A zajímáte se o jejich složení? Napište mi do komentářů!

Okomentovat

5 Komentáře

  1. Míšu miluju. Ta poleva mě sice trošku rozčiluje, nicméně si ho nedávám denně... Navíc je to láska mého dětství a nehodlám se ho vzdávat :D

    http://myway-tofitness.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ono to můžeš řešit tak, že si ho koupíš v té litrové vaničce, kde poleva není. Nebo zkusit nějakého s ovocnou polevou. :-)

      Vymazat
    2. Míša ve vaničce není nic moc.Je vodovejsi než klasický nanuk Míša. Osobně me zklamal

      Vymazat
  2. Výborně, můj nejoblíbenější dopadl nejlíp :-) Další takové články:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, jsem rád, že se ti článek líbil. Další testy samozřejmě budou. Snad s pozitivnějšími výsledky. ;-)

      Vymazat