Čokoládové pochoutky bývají levnější než čokoláda. Pro tělo jsou ale mnohem horší

Určitě jste se už v obchodech setkali s čokoládovou pochoutkou, i když o tom možná ani nevíte. Prodejci se totiž snaží maskovat, že nabízí ne příliš kvalitní směs cukrů a tuků. Tyto produkty spojuje zpravidla nižší cena, protože k jejich výrobě byly použité levnější suroviny. Lidé to poznají nejen na jiné chuti, ale také na váze. Zatímco čokoláda s vysokým podílem kakaa je pro tělo v určitém množství prospěšná a nemusíme se jí vzdávat ani při dodržování zdravého životního stylu, čokoládová pochoutka podporuje maximálně tvorbu okrasných tukových prstenců.

Kvalitní čokoláda obsahuje povzbuzující látky. Zdroj: Photl.com

Výrobky, které se mohou jmenovat čokoláda, definuje vyhláška, která udává minimální podíl kakaové sušiny v mléčné a hořké čokoládě. Pro mléčnou a bílou čokoládu diktuje také nejnižší obsah mléčné sušiny. Například mléčná čokoláda, která je mezi lidmi nejoblíbenější, musí obsahovat nejméně 25 procent kakaové sušiny, 14 procent mléčné sušiny a 3,5 procenta mléčného tuku. Mléčná čokoláda vyšší jakosti, která se označuje jako extra, musí mít nejméně 30 procent kakaa a 18 procent mléka. Platí přitom, že čím více kakaa, tím je pro zdravý životní styl čokoláda vhodnější. Z regálů obchodů jsme jako dobré vybrali třeba čokolády Ritter Sport nebo Lindt.

Na trhu se objevují ale i čokoládové pochoutky, a to třeba v podobě sezónních figurek, jako jsou velikonoční zajíčci, adventní kalendáře nebo čerti. Toto zboží totiž většinou nemá velký nápis čokoláda, takže spotřebitelé snáze naletí. „Na prvních místech složení pochoutek se objevují cukr, ztužený palmojádrový nebo jiný tuk a sušená mléčná syrovátka. Až pak následuje kakao," sdělil Daniel Pavlis z časopisu dTest.

Lidem nepomůže ani spoléhat se na jednoho výrobce. Ti totiž mohou pro různé řetězce připravovat odlišné produkty různé kvality. Vždy je proto potřeba pečlivě číst složení. 

I čokoláda ale může obsahovat rostlinné tuky nekakaového původu, protože jsou levnější. „Kromě kakaového másla tak může být ve složení jeden ze šesti schválených druhů tuků tropického původu. Na obalu však musí výrobce uvést, že vedle kakaového másla čokoláda obsahuje i rostlinné tuky. Jejich celkový obsah ve výrobku nesmí přesáhnout pět procent," vysvětlil Pavlis.

Kromě toho, že je pravá čokoláda s vysokým podílem kakaa chutnější, obsahuje také vyšší podíl theobrominu a kofeinu, což jsou látky, které mají povzbuzující účinky. Navíc obsahuje i hormon dobré nálady serotonin. Pokud ho ale potřebujete víc, použijte jako zdroj spíše mořské ryby. Na blogu najdete i několik receptů.

Okomentovat

0 Komentáře