PRO A PROTI: Vyplatí se koupit Apple Watch jako fitness monitor?

Po dlouhém čekání se 29. ledna začnou v České republice prodávat Apple Watch. Kromě segmentu chytrých hodinek konkuruje toto zařízení i fitness monitorům. Mnozí proto začnou řešit otázku, jestli není lepší místo původně vyhlídnutého fitness náramku zainvestovat spíše do Apple Watch. Sestavil jsem proto seznam kladů i záporů, abyste se mohli snadněji rozhodnout, jestli jsou hodinky od Applu tím pravým přístrojem pro vás.

Apple Watch míří na český trh. Zdroj: Apple.com

Začnu klady. Výhodou Apple Watch je, že nekupujete jen fitness monitor, ale opravdu chytré hodinky, do kterých si můžete stáhnout stovky aplikací. Zvládnete s nimi nejen zobrazit notifikace, ale i na ně odpovědět, můžete prohlížet fotky, pouštět hudbu a mnoho dalšího. 

Navíc ani nevadí, že vám třeba nebude stačit základní aplikace na sledování aktivity od Applu. Ta vám počítá kroky, cvičení a upozorní vás, že už dlouho sedíte. Aplikace Cvičení pak měří váš výkon. Do hodinek si ale můžete stáhnout desítky dalších od vývojářů třetích stran. A na rozdíl od jiných hodinek, u Apple Watch máte na výběr opravdu z dostatku aplikací.

Další nespornou výhodou je design. Ano, vím, že vzhled u některých nehraje roli, ale spousta z nás se podle něj nakonec rozhodne. Apple Watch opravdu vypadají jako stylové hodinky, které můžou mít na ruce i manažeři při jednání. Což o silikonovém náramku až tak neplatí. Nevýhodou ale je, že pokud chcete hodinky s ocelovým nebo koženým páskem, výrazně si připlatíte.

A tím se dostávám k asi největší nevýhodě - ceně. Nejlevnější model se silikonovým páskem vás vyjde na zhruba jedenáct tisíc. Za ocelový řemínek si pak připlatíte minimálně další čtyři tisíce. Za tuto cenu si můžete koupit minimálně dva "běžné" fitness monitory.

Dalším záporem je výdrž. Protože toho hodinky zvládnou opravdu hodně, spotřebují také množství energie. Baterka v nich vám tak vydrží zhruba den. A pokud je přes noc zapomenete nabít, máte problém. 

Za výhodu i nevýhodu pak považuji zabudovaný měřič tepu. Prodejci od Applu se můžou dušovat, že ten jejich je revoluční a super přesný, ale hrudnímu pásu se stejně nevyrovná. Na druhou stranu v klidovém stavu měří tep poměrně přesně a vy získáte dobrý přehled o činnosti svého srdce.

Zbývá tedy odpovědět na otázku - vyplatí se koupit Apple Watch jako fitness monitor? V tuto chvíli musím říct ne. Pokud sháníte opravdu jen měřič fyzické aktivity, seženete na trhu levnější varianty, které budou dostačující.

Pokud vám ale nevadí připlatit si za design a chcete i funkce chytrých hodinek, věřím, že jsou Apple Watch správnou volbou. Možná bych ale počkal do podzimu, kdy Apple představí druhou generaci tohoto zařízení. Přeci jen nabídne určitě nějaká vylepšení.

Plánujete si koupit Apple Watch? Napište mi do komentářů!

Okomentovat

0 Komentáře