Sedíte dlouho na židli? Chytré hodinky vám ukážou červenou

Technologie, která se dá nosit. Trend několika posledních měsíců. Stejně jako zdravý životní styl. Co se stane, když tyto dvě věci zkombinujete? Dostanete fitness náramky. Na trhu je jich momentálně nepřeberné množství. Od levnějších za tři tisíce až po ty dražší za tisíc osm. Dnešní článek věnuji novince od společnosti Garmin, kterou její zástupci uvedli na veletrhu CES v Las Vegas. Chytrým fitness hodinkám vivoactive.

Hodinky vivoactive budou k dostání ve dvou barvách - bílé a černé. Zdroj: Garmin.com

Vivoactive se řadí mezi jedny z nejdražších, ale také nejvýkonnějších přístrojů na trhu. Společnost je plánuje uvést na trh v březnu letošního roku. Zákazníci dostanou hodinky, které jim budou počítat kroky, ušlou vzdálenost, spálené kalorie a monitorovat jejich spánek. Plusem je červená linka, takzvaný Move bar, která se prodlužuje, když dlouho sedíte a nic neděláte. Motivuje vás tak k pohybu. Podle toho, jak aktivní jste, pak zařízení automaticky vypočítává cíle na další dny, čímž vás žene kupředu.

Zajímavá je funkce aktivit. Když vyrazíte běhat, na golf, plavat nebo třeba na kolo, stačí vám na hodinkách vybrat příslušnou činnost. Při těch venkovních se vám pak díky zabudovanému GPS přijímači zobrazí trasa vašeho běhu nebo jízdy.

Mezi další klady patří možnost spárovat zařízení vivoactive s hrudním snímačem tepové frekvence. Cvičení se tak zefektivní a zařízení vypočítá vaše spálené kalorie přesněji. Mírnou nevýhodou je určitá nepohodlnost hrudního pásu, který se nedá nosit celý den, tudíž nemáte neustálý přehled o svém tepu. Na druhou stranu přístroje, které měří tep na zápěstí, se zatím ukázaly ve vyšších tepových frekvencích jako nepřesné. Je však na každém, aby zvážil, čemu dá přednost. Jestli přesnému měření při aktivitách a oželí celodenní přehled o tepu, nebo nepřetržitému monitorování pulsu s rizikem, že při cvičení budou čísla nepřesná klidně i o dvacet tepů za minutu. 

Co vivoactive posouvá z kategorie pouhých fitness náramků do třídy chytrých hodinek, je možnost přijímat notifikace z telefonu. Na zápěstí se vám tak zobrazí příchozí zprávy, schůzky naplánované v kalendáři, upozornění z Facebooku a další. Kromě toho můžete do zařízení nainstalovat aplikace, které vám ukážou například aktuální počasí. Hodinky také dokážou ovládat hudbu ve vašem mobilu.
 
Výsledky cvičení si uživatelé prohlédnou v mobilní aplikaci nebo na webu. Zdroj: Garmin.com

Všechna data, která hodinky získají, se přenesou do mobilní aplikace, ve které můžete sledovat své pokroky a získáváte odznaky jako odměny za výkony. Můžete také soupeřit s přáteli, kdo je víc aktivní.

Garmin slibuje, že vivoactive vydrží bez nabíjení až tři týdny, nebo deset hodin, pokud budete mít zapnutou GPS. Díky malým rozměrům by pak celodenní nošení hodinek nemělo být nepohodlné. Zařízení bude k dostání v černé a bílé barvě. Garmin také nabídne uživatelům několik vyměnitelných pásků. Cenu vivoactive stanovila společnost na 6 990 korun bez hrudního pásu a 8 390 za balíček s hrudním pásem. Vivoactive si můžete předobjednat zde.


Pokud se vám do fitness náramku nechce tolik investovat a vystačíte si se základnějšími funkcemi, doporučuji například vivofit 2 od stejné společnosti. Zvládne všechny základní fitness funkce a velkým plusem je, že funguje na baterie, které vydrží bez výměny až rok. Monitor aktivit bude k dostání na přelomu února a března za cenu 3 490 nebo 4 490 korun, pokud si koupíte verzi s hrudním pásem. Několik barevných variant najdete zde.

Zlatou střední cestou od společnosti Garmin je pak zařízení vivosmart. Monitoruje aktivity a také dokáže přijímat základní upozornění z mobilu. Nevýhodou je, že si nemůžete přímo zvolit aplikaci pro aktivitu a kvůli absenci GPS signálu nedostanete informace o trase, nicméně vzdálenost náramek vypočítat dokáže. Seženete ho už teď za 4 690 nebo 5 490 korun zde.

Na trhu jsou samozřejmě i další značky fitness náramků, například Jawbone nebo Fitbit. Těm se budu věnovat v některém z dalších článků.

Používáte při cvičení monitor aktivit? Jaký? A jste s ním spokojeni? Napište do komentářů!

Okomentovat

0 Komentáře