5 tipů, jak připravit zdravější silvestrovské pohoštění

Chlebíčky, majonézové saláty, tyčinky, brambůrky a solené arašídy. To jsou nejčastější pochutiny, se kterými se loučíme se starým rokem a vítáme ten nový. A když pak 1. ledna stoupneme na váhu, zděsíme se čísla, které vidíme, takže si rovnou dáme předsevzetí zhubnout. Pokud už teď přemýšlíte, co byste letos mohli udělat při přípravě pohoštění jinak, mám pro vás 5 tipů. A jestli pohoštění nechystáte, přečtěte si alespoň tento článek, který vám pomůže udržet se na uzdě při návštěvě večírku u přátel.

Nahraďte slané pochutiny ovocem a zeleninou. Zdroj: Pixabay.com

1) Nahraďte slané brambůrky proteinovými

Oblíbeným snackem jsou nejen v České republice smažené bramborové lupínky nejrůznějších příchutí. Jenže ty obsahují spoustu oleje a soli. Jíte tak spoustu kalorií, které se projeví na obvodu vašeho pasu. Vyzkoušejte tento rok místo bramborových chipsů jejich proteinovou alternativu. Vyrábí je například Quest Nutrition nebo GoNutrition a seženete je v obchodech a e-shopech se zdravou výživou.

2) Přidejte na stůl ovoce a zeleninu

Nemyslím tím, abyste na stůl položili tři banány, dvě mandarinky a čtyři mrkve a nechali hosty, aby si je rozebrali. Buďte kreativní. Ovoce pěkně nakrájejte nebo vyrobte ovocné špízy. Barevnost vaše hosty upoutá a určitě toto neobvyklé občerstvení vyzkouší. Samozřejmě je ve večerních hodinách lepší jíst zeleninu než ovoce, ale i ovoce je lepší než majonézový salát.

3) Nahraďte slané arašídy nesolenými a přidejte další ořechy

Ořechy nejsou špatné. Většinou je ale zkazí úprava. Pražení a obálka ze soli a oleje. Dejte proto letos na stůl nesolené arašídy a přidejte i nesolené kešu nebo mandle. Pamatujte ale, že ani tak jich nemůžete sníst kilo. I malé množství vás ale poměrně dobře zasytí.

4) Místo sladkých limonád podávejte smoothie

Máte doma mixér? Výborně! Připravte vašim hostům zdravé smoothie. Sladké ovoce v něm skvěle nahradí perlivé limonády plné cukru. Pokud máte odšťavňovač, vyrobte i domácí džusy bez přidaného cukru. Ty ale z vlastní zkušenosti doporučuji před pitím naředit vodou. Nejsou pak tak sladké a husté. Navíc přidáním vody zajistíte i přísun tekutin, protože rozmixované ovoce se do pitného režimu nepočítá.

5) Připravte zdravější chlebíčky

Pokud máte hosty, kteří se bez chlebíčků neobejdou, neupírejte jim je. Jen je nachystejte zdravěji. Předně použijte celozrnné pečivo. Při výběru šunky pak dejte pozor, aby obsahovala vysoký podíl masa. Sýr naopak volte s nízkým obsahem tuku. Vyhněte se majonézovým salátům a přidejte na chlebíček co nejvíce zeleniny. 

A hlavně si večírek užijte! Pokud si dáte v rozumné míře něco nezdravého, nic se nestane. Prostě na Nový rok přidáte pár cviků a nadbytečné kalorie zase spálíte.

Jak oslavíte příchod Nového roku vy? Co si připravíte na jídlo? Napište mi do komentářů!

Okomentovat

2 Komentáře

  1. Když hosté by toto nejedli, ti žádnou dietku nedrží... Leda pár kousků pro sebe, ale ostatní k tomu nutit přece nemůžeme. Stačí, že jsem na jednohubky udělala berušky z cherry rajčat a už se ptali, jestli můžou to rajče sundat...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fakt, že jsou to tipy pro fitness nadšence. Ale zelenina přece neškodí nikomu. Takže nesundávat! :D Navíc berušky z cherry rajčat musely být super! ;-)

      Vymazat