Psychika je při snaze zhubnout nejdůležitější, říká výživový specialista Petr Havlíček

Držíte drastické diety? Dřete se v posilovně denně několik hodin a vytoužené výsledky se stále nedostavují? Nebo jste úbytek  kilogramů svěřili do rukou zázračných tablet a spalovacích nápojů a jste ve stresu, když po několika dnech ukazuje váha stejná čísla? Možná budete překvapení, ale souvisí to s psychickým rozpoložením. 

Petr Havlíček je známý z pořadu Jste to, co jíte, kde pomáhal hubnout bojovníkům s váhou. Zdroj: Prima FTV

Pokud je totiž tělo ve stresu, ukládá si maximální tukové zásoby na horší časy. Těžce vypocená kila se tak po chvíli vrátí zpět. „Psychika je při snaze zhubnout to nejdůležitější. Všechno začíná v hlavě. Člověk musí vědět, co chce a proč to chce," řekl v rozhovoru pro projekt Zdraví jako vášeň Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra výživový specialista Petr Havlíček.

Doplnil, že lidé také musí vědět, proč se jim něco nepovedlo. „Vše tedy začíná hlavou, kterou je potřeba podporovat cvičením a správnou stravou," informoval výživový specialista. Můžete si tak s klidem dopřát i sladké, musíte jen znát vhodnou míru.  Vhodné je také vybírat kvalitní potraviny.

I cvičit je potřeba efektivně a na výsledky počkat delší dobu. Aby svaly rostly, musíme jim dát čas na zotavení. „Tělo by mělo odpočívat aspoň dva dny v týdnu. Doporučil bych proto cvičit pětkrát týdně a zkombinovat si to s dalšími aktivitami," poradil Havlíček.

Pokud se ani po několika měsících zdravého životního stylu nedostaví výsledky, zkuste se o svém cvičebním a stravovacím plánu poradit s některým výživovým specialistou ve vašem okolí. Dávejte si však pozor na takzvané odborníky, kteří se vám budou jen snažit prodat drahé a mnohdy neúčinné výživové doplňky.

Okomentovat

0 Komentáře