Cvičte efektivně. Stačí znát svou ideální tepovou frekvenci

Snažíte se zhubnout, civčíte v nejvyšší intenzitě a výsledky se nedostavují? Pravděpodobně je to tím, že cvičíte v tepové frekvenci, ve které energii získáváte hlavně ze sacharidů a ne z tuků. Pro efektivní hubutí je totiž důležité znát zónu tepové frekvence, ve které spalujete právě tuky. Její orientační výpočet je přitom velmi snadný.

Znát svou tepovou frekvenci je při cvičení klíč k úspěchu. Zdroj: Suuntoshop.cz

Pro určení zóny vhodné na spalování cukrů nebo tuků je nejprve potřeba určit maximální tepovou frekvenci. Tu můžete zjednodušeně vypočítat jako 220 - váš věk u mužů a 226 - váš věk u žen. Pokud jste tedy osmnátctiletý muž, vaše maximální tepová frekvence je 202. Tento výpočet je však orientační, pokud chcete znát čísla přesně, doporučujeme navštívit zátěžové testy.

Z pohledu cvičení pak rozlišujeme tři základní zóny - zdravotní, fitness a výkonostní.

Zdravotní zóna je v rozmezí 60 až 70 procent maximální tepové frekvence a je to právě to pásmo, při které tělo spaluje primárně tuky, které přeměňuje na energii. Pro osmnáctiletého muže je tedy tato zóna v rozmezí 121 až 141 tepů za minutu.

Fitness zóna je v rozmezí 70 až 80 procent maximální tepové frekvence a využívá jako zdroj energie především cukry. Tuky se spalují v menším množství. Osmnáctiletý muž je v této zóně v rozmezí 141 až 161 tepů za minutu.

Výkonnostní zóna je pak v rozmezí 80 až 90 procent maximální tepové frekvence. V této tepové frekvenci není vhodné cvičit dlouze, vůbec se nedoporučuje netrénovaným lidem. Osmnáctiletý muž je v této zóně v rozmezí 161 až 181 tepů za minutu.

K měření tepové frekvence při cvičení můžete využít sporttestery nebo fitness náramky.

Okomentovat

0 Komentáře