Taky vám kvůli vánočnímu shonu a nakupování dárků zbylo málo času na pečení cukroví? Pokud ano, nebojte se. Mám pro vás recept na medové perníčky, které jsou hned měkké, takže je nemusíte nechávat dlouho uležet. Navíc jsem několik surovin nahradil za zdravější, takže při jeho jezení nemusíte mít takové výčitky. Ale pamatujte, že je to stále cukroví, které nikdy stoprocentně zdravé nebude. Takže ho nezapomínejte jíst s mírou.
Upečte si zdravější cukroví na poslední chvíli! |
Co na přípravu přibližně šedesáti perníčků potřebujete?
- 650 gramů celozrnné mouky
- 250 gramů medu (záleží, jak moc chcete perníčky sladké)
- 250 gramů másla (můžete ho nahradit kokosovým olejem)
- 1/4 lžíce směsi koření - hřebíček, anýz, nové koření
- 3/4 lžíce skořice
- 15 gramů jedlé sody
- 4 vejce
Jak na to?
Smíchejte zvlášť tuhé a zvlášť tekuté suroviny. Poté je spojte a vypracujte těsto, které můžete nechat přes noc odležet v lednici. Důležité je, abyste ho zabalili, jinak oschne.
Poté těsto vyválejte na tenký plátek a vykrájejte své oblíbené tvary. Na plech vám doporučuji dát vždy přibližně stejně velké tvary, aby se všechny kusy upekly stejně.
Perníčky pečte na 170 stupňů Celsia zhruba 15 minut. Vyplatí se to ale hlídat. Čas pečení se totiž liší podle tloušťky těsta i velikosti perníčků.
Po upečení perníčky ihned potřete vajíčkem. Výhodou tohoto receptu je, že perníčky jsou okamžitě po upečení měkké.
Přiznám se, že perníčky nezdobím, protože je poleva vždy plná cukru. Když už je chci nějak dochutit, potřu je těsně před snědením marmeládou.
Poté těsto vyválejte na tenký plátek a vykrájejte své oblíbené tvary. Na plech vám doporučuji dát vždy přibližně stejně velké tvary, aby se všechny kusy upekly stejně.
Perníčky pečte na 170 stupňů Celsia zhruba 15 minut. Vyplatí se to ale hlídat. Čas pečení se totiž liší podle tloušťky těsta i velikosti perníčků.
Po upečení perníčky ihned potřete vajíčkem. Výhodou tohoto receptu je, že perníčky jsou okamžitě po upečení měkké.
Zdravé perníčky nemusíte jíst jen o Vánocích. |
Přiznám se, že perníčky nezdobím, protože je poleva vždy plná cukru. Když už je chci nějak dochutit, potřu je těsně před snědením marmeládou.
Jaké další zdravější vánoční cukroví pečete vy? Napište mi do komentářů!
0 Komentáře