Margaríny? Tuk výrobci nahrazují vodou a chemickými látkami

Nejedna reklama nás nabádá k nahrazení másla margarínem, který obsahuje spoustu omega 3 mastných kyselin a je doplněný o vitamíny. Realita v obchodech je ale jiná. Zjistil to test spotřebitelského časopisu dTest, který poslal do laboratoře vzorky dvaadvaceti roztíratelných rostlinných tuků. Jen tři výrobky se obešly bez konzervantu. U jednoho pak test odhalil pochybení ve složení.

Vítězem testu se stala Flora Light. Zdroj: Unilever.cz

Jako margaríny se běžně označují roztíratelné rostlinné tuky. Tento název ale smí používat jen výrobky, které obsahují mezi osmdesáti a devadesáti procenty tuku. „Na žádný takový jsme však v obchodech nenarazili. Testované výrobky obsahovaly od dvaceti do šedesáti procent tuku. Přičemž platí, že čím méně tuku je v těchto produktech, tím více mají vody. O to více je také zapotřebí přídatných látek, které drží tyto dvě odpuzující se složky pohromadě,“ informovala redaktorka časopisu dTest Olga Šlesingrová.

Ve složení roztíratelných tuků najdeme rafinované rostlinné oleje a vodu s emulgátory, stabilizátory, konzervanty, antioxidanty, barvivy a regulátory kyselosti. Testované výrobky měly většinou na prvním místě ve složení řepkový olej. Pětina produktů ale druh rostlinných tuků použitých při výrobě vůbec nespecifikovala.

Výrobci rádi vyzdvihují příznivé složení mastných kyselin. Světová zdravotnická organizace doporučuje příjem nasycených mastných kyselin snižovat. Měly by tvořit maximálně deset procent z celkového denního příjmu tuků. „Vyšší hodnoty nasycených mastných kyselin poukazují na použití vyššího množství rafinovaných exotických olejů, zejména palmového. Jejich těžba a doprava představují značnou ekologickou zátěž. Nejvyšší podíl nasycených mastných kyselin jsme naměřili u tuku použitého na výrobu margarínu Alfa máslová příchuť, a to sedmatřicet procent,“ řekla Šlesingrová.

Test se zaměřil také na obsah zdraví prospěšných polynenasycených mastných kyselin omega 3, i jejich poměr k omega 6 mastným kyselinám. Většina výrobků v této části zkoušky získala průměrné hodnocení.

Pozitivní zprávou je, že ve složení pochybil pouze jeden produkt. Tím byla Stella s máslovou příchutí. „Obsahuje silný emulgátor E 476, který legislativa povoluje pouze ve výrobcích s nižším obsahem tuku, kde, zjednodušeně řečeno, drží pohromadě převážnou většinu vody s trochou oleje,“ vysvětlila Šlesingrová. 

Hodnoty škodlivých transmastných kyselin byly u testovaných výrobků v pořádku. Co se konzervantů týče, tuk je ze své podstaty nepotřebuje. Naopak umělým prodlužováním může ztrácet vitaminy nebo senzorické kvality. „Z dvaadvaceti výrobků se bohužel pouze tři, a to Flora Light, Perla Tip a Perla Plus Vitamíny, obešly bez konzervantu sorbanu draselného, který některé zdroje označují za potenciální alergen,“ uvedla Šlesingrová.

Výrazné rozdíly se objevily i při senzorických zkouškách. Některé ruky měly uměle působící vůni a chuť, nevábný vzhled nebo nevhodnou konzistenci. Lépe si vedly výrobky s vyšším obsahem tuku.

Test vyhrála Flora Light s třiceti procenty tuku, která neobsahuje konzervanty, má nejméně nasycených mastných kyselin a téměř nejvíce prospěšných omega 3 mastných kyselin. S nejlepším výsledkem a bez výhrad prošla i senzorickým hodnocením.

Kupujete margaríny, másla, nebo nepoužíváte ani jedno? Podělte se o svůj názor v diskuzi!

Okomentovat

0 Komentáře