Dary moře jinak? Vyzkoušejte krevety s míchanými vejci nebo cejna s rajčatovým pyré

Ryby a mořské plody doporučují odborníci přidat do jídelníčku minimálně třikrát týdně. Jenže ne všem tato zdravá strava chutná. A ne každý má na přípravu jídla čas. Šéfkuchaři z rybích restaurací Nordsee proto připravili tři recepty na lehké, syté a chutné pokrmy, které zvládnete uvařit do třiceti minut. A potřebovat k tomu budete jen běžně dostupné suroviny.

Krevety můžete připravit na několik způsobů. Zdroj: Freeimages.com

Krevety s míchanými vejci a opečenými bramborami

Doba přípravy: 20 minut

Na čtyři porce potřebujete:
400 g krevet
8 vajec
1 polévkovou lžíci másla
1 svazek pažitky
600 g brambor
1 malou cibule
1 polévkovou lžíci olivového oleje
8 plátků anglické slaniny
sůl a pepř

Postup:
Umyjte, oloupejte a nakrájejte brambory na tenké plátky. Rozehřejte si olivový olej na pánvi a smažte plátky brambor dozlatova. Osmažené brambory dejte do trouby, abyste je udrželi teplé. Anglickou slaninu opečte na rozpálené pánvi. Rozšlehejte si vejce a přidejte do nich umytou a nasekanou pažitku. Na teflonové pánvi opatrně rozehřejte máslo, dávejte pozor, ať nezhnědne. Přidejte vejce, rozmíchejte je, pak jemně osolte a opepřete, následně přidejte krevety a společně prohřejte. Naaranžujte na talíř nejprve vejce a pak krevety. Na ně pak položte plátky opečené anglické slaniny a plátky osmažených brambor. Servírujte s kompotem z červené řepy, dýně, případně s nakládanými okurkami.
 

Mořský cejn „Bella Italia“

Doba přípravy: 30 minut

Na čtyři porce potřebujete:
4 ks menšího mořského cejna
1 balíček koření na ryby
4 menší stroužky česneku
čerstvý tymián
4 cukety
mořskou sůl
pepř
1 polévkovou lžíci olivového oleje

Postup:
Očistěte cuketu a česnek od slupek a rybu opláchněte. Následně cukety podélně rozdělte na poloviny. Ostrým nožem proveďte na bocích každého cejna tři řezy. Okořeňte rybu grilovacím kořením na ryby. Do útrob cejna vložte jeden menší stroužek česneku a snítku čerstvého tymiánu. Cukety osolte a opepřete. Potřete grilovací kleště olejem a s jejich pomocí položte cejny na gril. Grilujte 12–15 minut a pravidelně otáčejte. Cukety grilujte asi 8 minut.

Cejn s tomatovým pyré aneb Rudý pirát

Doba přípravy: 30 minut

Na čtyři porce potřebujete:
1 velkého mořského cejna (cca 1,2 kg)
1 svazek různých bylinek
15 g másla
2 lžíce slunečnicového oleje
3 nasekané cibule
100 ml bílého vína
1 bobkový list
1 polévkovou lžíci rajčatového protlaku
1/2 polévkové lžíce sušeného tymiánu
100 g černých oliv
pepř
sůl

Postup:
Umyjte cejna. Zevnitř i zvenku jej osolte a opepřete, do útrob vložte čerstvé bylinky. Opečte cejna ve směsi másla a slunečnicového oleje dozlatova, asi 5 minut každou stranu. Vyjměte rybu z pánve a udržujte ji v teple. Na pánvi osmahněte cibulku, až zesklovatí, přidejte bílé víno, bobkový list, rajčatový protlak a trochu tymiánu. Osolte a opepřete, povařte asi 5 minut bez pokličky. Přidejte do pánve rybu a na mírném ohni vařte 4 minuty. Servírujte na předem rozehřátém talíři a obložte olivami. Podávejte s rýží.

Zaujaly vás recepty? Napište mi do komentářů! A pokud chcete vyzkoušet další rybí speciality, zajděte do některé z restaurací Nordsee, které najdete v Brně a Praze.

Okomentovat

0 Komentáře