Zácpa může vést až k rakovině tlustého střeva. Zabránit jí můžou švestky, fíky nebo fenykl

Nevhodné stravování a nedostatek pohybu jsou jedny z příčin zácpy. S tímto nepříjemným civilizačním onemocněním se setká až polovina žen a čtvrtina mužů. Dlouhotrvající zácpa přitom může vést až k rakovině tlustého střeva. Užívání projímadel přitom problém dlouhodobě neřeší. Účinnější je se zácpou bojovat správným stravováním a zdravým životním stylem.

V boji se zácpou pomůžou i švestky. Zdroj: Freeimages.com

Zácpa se projevuje bolestmi břicha, pocitem nafouklosti a těžkosti. Nejčastěji je způsobena nedostatkem pohybu, kterým trpí až šedesát procent světové populace. Stejně tak jsou ohroženi lidé, kteří se špatně stravují a mají nízký příjem vlákniny. Mezi další příčiny patří i stres, užívání léků nebo těhotenství.

Dlouhotrvající zácpu by lidé neměli podceňovat. „Představuje totiž vážný zdravotní problém. Kvůli nedostatečnému pohybu střev se zvyšuje riziko vzniku onemocnění tlustého střeva, které může vést až k rakovině,“ upozornila Klára Minczinger ze společnosti Generica, která vyrábí doplňky stravy k prevenci a léčbě různých onemocnění. Podotkla, že Česká republika se dlouhodobě drží na prvním místě v četnosti rakoviny tlustého střeva v Evropě.

Řešením problémů se zácpou přitom není užívání projímadel a tabletek na potlačení nadýmání. Jejich dlouhodobé užívání totiž postupně oslabuje činnost střev a zpomaluje tak jejich normální funkci. Střeva jsou podrážděná, což může vést až k poškození nervů. Existuje také nebezpečí, že se po nějaké době nepodaří střeva bez použití projímadel vůbec vyprázdnit.

Nejúčinnější boj se zácpou je tak zdravé stravování s dostatečným příjmem vlákniny a dostatečný příjem tekutin. „Pro úlevu od zácpy jsou velmi účinné fíky a švestky, protože obsahují velké množství vlákniny a dalších živin, které zlepšují funkci trávicí soustavy a pohyblivost střev,“ informovala Minczinger. Ke zmírnění nadívání a bolesti břicha je vhodné podávat byliny zmírňující břišní křeče. „Patří mezi ně fenykl a máta. Přispívají k normální funkci střevního traktu a podporují zdravé trávení,“ poradila Minczinger. Doporučuje se také jíst více čerstvého i sušeného ovoce, zeleniny, celozrnných produktů, luštěnin, ořechů a semínek.

Zapomínat byste nemělo ani na pohyb. Odborníci doporučují denně aspoň třicetiminutovou aktivitu. Můžete tak mohou zajít do posilovny nebo na procházku.

Pokud se chystáte do posilovny, a nevíte co si vzít s sebou, přečtěte si tento článek.

Okomentovat

0 Komentáře