15 potravin, které zrychlí váš metabolismus

Metabolismus je neustálý proces, při němž dochází k přeměně látek a energií v buňkách a v živých organismech. Energii si bere z toho, co sníme. Mnoho obézních lidí si stěžuje, že se nepřejídají a nadváhu mají jen proto, že mají pomalý metabolismus, který nestíhá všechnu energii přeměnit. Chybu přitom často dělají jinde. Vědci navíc prokázali, že existují potraviny, které dokážou spalování tuků zrychlit.

Mezi potraviny, které nastartují metabolismus, patří i jablka. Zdroj: Freeimages.com

Pokud chcete, je dobré, když znáte hodnotu svého bazálního metabolismu, což je množství energie vydané v klidovém stavu za normální teploty na lačno. Tuto energii tělo spotřebuje, i když celý den sedíte a necvičíte. Pokud se rozhodnete držet dietu a radikálně snížíte příjem kalorií, tělo metabolismus naopak zpomalí. Snadno se tak projeví jo-jo efekt. Bazální metabolimus dokážou přibližně spočítat například Kalorické tabulky.

A jak je možné metabolismus zrychlit? Důležité je pravidelně jíst a nikdy nevynechávat snídani. Stejně tak je nutné pít dostatečné množství tekutin. Vynechávat by se neměl ani sport a odpočinek. Změnit životní styl pomohou třeba pravidla od známého trenéra Boba Harpera.

Vědci také našli patnáct potravin, které spalování tuků podpoří a zrychlí. Patří mezi ně grapefruit, zelený čaj, jogurt, mandle, káva, krůtí maso, jablka, špenát, fazole, papričky jalapeño, brokolice, kari, skořice, sojové mléko a ovesná kaše.

Přehled potravin, které nakopnou metabolismus. Zdroj: Lifeh4cks.com

Okomentovat

0 Komentáře