Není všechno skvělé, co nápis fitness má

Když se po Novém roce vydáte na nákupy do obchodů s potravinami, určitě nepřehlédnete rozšířenou nabídku "zdravých" výrobků. Všude na vás budou útočit velké a zářící nápisy jako diet, fitness, fit, bez tuku, bez cukru a další. Jsou ale opravdu to nejlepší, co můžete přidat do svého košíku, abyste se zbavili nadbytečných kilogramů? Jednoznačná odpověď na tuto otázku bohužel neexistuje a spotřebitelům nezbývá nic jiného než řídit se vlastním rozumem.
Uzeniny, sýry, jogurty. Po Novém roce je vše najednou zdravější. Foto: Lidl.cz

Zákon totiž nijak nelimituje použití nápisů avizující zdravý životní styl. Je tak tedy jen na výrobcích, jak s danými slovy budou zacházet. A mnoho z nich si uvědomuje, že je výhodné napsat, jak je jejich výrobek ten nejlepší, nejodtučněnější a nejzdravější. Nezmíní se ale o tom, že tuk byste sice třeba v ovocném jogurtu hledali marně, zato v něm najdete nepřeberné množství náhradních sladidel, konzervantů a chemických látek. A nemluvě o tom, že ovoce viděl maximálně na obrázku na obalu.

A když se výrobce odhodlá k tomu, aby z výrobku odstranil cukry, nahradí je sladidly, které jsou pro tělo ještě hůře stravitelné než cukr. Ostatně, použití sladidel je pro výrobce lepší, stojí je to totiž méně. Takže když spotřebitele přesvědčují, že jsou tak hodní, že udělali něco pro ně, ve skutečnosti jen našli způsob, jak pěkně ušetřit.

Jsou tedy všechny výrobky pro zdravý životní styl jen marketingový tah? Ne. Některé jsou opravdu zdravé a jejich konzumace vám prospěje. Platí ale staré známé pravidlo - číst složení. A řídit se pravidlem, že čím více neznámých slov a chemických názvů ve složení, tím hůř.

Okomentovat

0 Komentáře