Od zítra začnu žít zdravě.... Nebo možná až od pozítří

Plná fitness centra, nákupní vozíky přetékající zdravými potravinami a pomůckami na posilování. Po roce je tady opět doba, kdy se mnoho lidí rozhodne pro zdravý životní styl. Některé k tomu motivuje číslo na váze, které se po Vánocích záhadně zvýšilo, jiní to považují za rutinu. Většinu z těchto lidí spojuje jedno. Nejpozději koncem ledna se vrací ke starým zvyklostem a místo jablka vytahují ke svačině čokoládovou tyčinku.

Novoroční předsevzetí lidé často poruší už druhého února. Zdroj: Tumblr.com

Dávat si za novoroční předsevzetí zhubnout, přestat kouřit nebo začít jíst lépe totiž nemá účinek, pokud se k tomu odhodláme jen proto, že si říkáme, že tento rok už se sebou musíme něco udělat. Nebo proto, že jsme na silvestrovské párty po roce potkali bývalého partnera, který si přivedl někoho, kdo má o dvě konfekční velikosti méně než my. 

Změna totiž musí vycházet zevnitř. Nezáleží pak na tom, jaký den zrovna ukazuje kalendář. Důležité je rozhodnout se, že změnu opravdu chci, protože... A každý už si musí doplnit vlastní motivaci. V lepším případě je to třeba předejít zdravotním problémům, v tom horším zbavit se jich. 

Začnu cvičit. A letos v tom vydržím... Aspoň do pátého ledna. Zdroj: Tumblr.com

Důležitá je pak motivace. Pozitivní. Nestresujte se zbytečně tím, že si koupíte o číslo menší kalhoty a budete se do nich snažit nacpat. Naopak, když zhubnete, kupte si něco pěkného na sebe. Ve své velikosti. 

Pokud se rozhodnete cvičit, najděte si kamaráda. Můžete se navzájem motivovat, porovnávat výsledky. A hlavně vás to donutí nerušit návštěvu fitness centra. Nezklamali byste přece dalšího člověka, který kvůli štíhlé linii vstává v sedm ráno (jednak proto, že když lidé cvičí ráno, jsou plní energie, jednak proto, že fitcentra jsou v tu dobu relativně prázdná, takže nikdo nevidí vaše úzkostné úpění po dvou minutách na pásu). 

K motivování jsou užitečné i technické vychytávky - fitness trackery. Kromě jiného počítají kroky a podporují vás v tom, abyste cvičili a byli aktivnější. Těmto technickým zázrakům se budu věnovat už brzy v samostatném článku.

Jeden z dobrých fitness trackerů je Vívosmart od společnosti Garmin. Zdroj: Garmin.com

Hlavní je však vydržet. Pokud to tedy myslíte vážně. Pokud ne,  předsevzetí zhubnout si ani nedávejte. Nebudete se tak zbytečně stresovat, že jste to letos zase porušili.

Okomentovat

0 Komentáře